Βόμβα!!Αντισυνταγματική η λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές

Η μιά φάπα διαδέχεται την άλλη για κυβερνητικές αποφάσεις που αποδεικνύονται, πρόχειρα βγαλμένες και κυρίως .. ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ
STOP στο άνοιγμα καταστημάτων τις Κυριακές βάζει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας
Αντισυνταγματική κρίθηκε η απόφαση του υπουργού
Ανάπτυξης που επέτρεπε την πιλοτική λειτουργία για ένα χρόνο των εμπορικών καταστημάτων της Κυριακές σε 3 περιοχές (και σε 8 υποπεριοχές) της χώρας. Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ. 100/2017 απόφασή της, στην οποία καταγράφονται τα συνταγματικά δικαιώματα των εργαζομένων και των πολιτών, σε σχέση με την αργία της Κυριακής, έκανε δεκτή την αίτηση επαγγελματικών Ενώσεων, κ.λπ. που ζητούσαν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η από 7.7.2014 επίμαχη υπουργική απόφαση με την οποία επιτράπηκε για ένα χρόνο η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές στις νομαρχίες:
1) Αττικής (στο Ιστορικό κέντρο Αθηνών και στο Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου), 2) Κεντρικής Μακεδονίας (στο Ιστορικό κέντρο Θεσσαλονίκης και στη Χαλκιδική) και 3) Νοτίου Αιγαίου (στους Δήμους Ρόδου, Κω, Σύρου Ερμούπολης, Μυκόνου και Θύρας).
Ειδικότερα, κρίθηκε ότι η νομοθετική εξουσιοδότηση στον υπουργό Ανάπτυξης να εκδίδει απόφαση για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές σε 3 τουριστικές περιοχές, «χωρίς συγκεκριμένο προσδιορισμό» είναι αντίθετη στο άρθρο 43 του Συντάγματος που επιτάσσει για παρόμοια θέματα να εκδίδονται Προεδρικά Διατάγματα και όχι υπουργικές αποφάσεις.
Παράλληλα, στην απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ γίνεται ιδιαίτερη μνεία στα συνταγματικά δικαιώματα των εργαζομένων και των πολιτών, σε σχέση με την αργία της Κυριακής. «Το Σύνταγμα κατοχυρώνει για τους πάσης φύσεως εργαζομένους και απασχολούμενους (ελεύθερους επαγγελματίες, κ.λπ.) το δικαίωμα ελεύθερου χρόνου και της απόλαυσης του ατομικού και τους από κοινού με την οικογένεια τους, ως τακτικό διάλειμμα της εβδομαδιαίας εργασίας.
Το διάλειμμα αυτό υπηρετεί την υγεία και την ομαλή ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου με τη φυσική και ψυχική ανανέωση που προσφέρει η τακτική αργία στον εργαζόμενο άνθρωπο εντός της κάθε εβδομάδας (άρθρο 5 και 21 Συντάγματος). Συναφώς, προσφέρει και τη δυνατότητα οργάνωσης της κοινωνικής και οικογενειακής ζωής του θέματα για τα οποία μεριμνά επίσης το Σύνταγμα (άρθρο 21). Περαιτέρω το ως άνω δικαίωμα προσλαμβάνει πρακτική αξία για τους εργαζόμενους όταν αυτοί δύνανται μόνοι ή από κοινού με την οικογένεια τους να μετέχουν στην συλλογική ανάπαυλα μιας κοινής αργίας ανά εβδομάδα, ως τέτοια ημέρα έχει επιλεγεί κατά μακρά παράδοση, τόσο στην Ελλάδα όσο και στα λοιπά κράτη της Ευρώπης, η σχετιζόμενη με την Χριστιανική θρησκεία».
Υπενθυμίζεται ότι το Σεπτέμβριο του 2014 η Ολομέλεια του ΣτΕ με απόφαση του Τμήματος Αναστολών είχε «παγώσει» προσωρινά την επίμαχη υπουργική απόφαση, μέχρι να εκδοθεί η οριστική απόφαση της Ολομέλειας, η οποία και εκδόθηκε σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου